18.7.09

Nasi Kerabuku Yg Biru Itu!!

Photobucket

Layan nasi kerabu yg warna biru laut gitu..huhuhu..minggu lepas buat nasi kerabu, ader cikgu sekolah mintak buatkan sempena hari Sukan Sekolah, dalam 50 org makan..tak sempat nak snap gambar, gambar yg ader ni pun , gambar last2 minit yg cukup2 tok org rumah makan..tu yg tak beraper cantik..tp tetapppppppppp..nak jugak ambik gambar kenangan2 gitu..hehehehe..

Puasla dok sini, cari daun atau bunga......(isikan kemudian luper nama pokok tu)heheheeh..terpaksalah pakai pewarna masakan , pun susah nak cari color biru, nasib baik hari tu jenguk kedai kek, ader warna ni terus sambar..terlebih tuang tu yg jadi color cam gitu ('hodoh')..saya lebih suka pakai daun, color pun nampak ori sedapla jugak mata memandang. Dalam susah2 nak mencari daun n perwarna upernyer bersepah kat umah keluarga angkat saya, dorang panggil pokok senduduk...apasal tak habaq awal2..

Nak citer lagi nie, buat benda alah nie, agak leceh pada saya, nak masak budu, nak goreng kelapa, ikan kena rebus dulu, diasingkan tulang dengan isi, nak goreng ikan, nak ditumbuk2 lagi tok buat sambal nyior..ulam-ulaman lagi, sambal lada lagi..belum masok keropok, telur masin, ayam rempah..pendek citer leceh sebab menuntut banyak kijer, n takder kakitangan yg nolong..bayangkan beraper lama saya dok kong kang kat dapur, sampai si kecik tu, ulang alik dapur "tak siap agi mama masak"..huhuhuhu..

Alang2 dah masak nasi kerabu, dah bau satu taman ni, ngan senang ati, sedekah2 kat jiran atas bawah..yg atas tarak hal org sem..tp yg bawah org sabah..memang suka biler saya buat nasi kerabu..setakat jiran 2,3 org mampulah saya bagi, tp kalu mou bagi setaman, harus dipk 1oox nie..hhehehhe..

11 comments:

mummyseri said...

wahhh ain mmg tabah n sabar lg gigih ye wat nasi kerabu ni..kalo seri nk mkn bli aje..nasib yg jual pon oghe klate so mmg sedap gak la..nnt bile2 leh la jempot seri mkn nasi kerabu ain yek...:)

amizah said...

bestnyerrr nasi kerabu...pandai ya ain wat nasi kerabu...dan leh wat bisnes nasi kerabu nie....nnt boleh pos kat akak sekali ya!!

Anayrus said...

sedapnya ain!!! fav akak ni. tp xpernah pandai buat. beli aje hehehe... paling sedap kalu makan dgn solok lada. wah menitik air liur!!

tak sangka ain pandai wat nasik kerabu. cayalah!!!

ain said...

bila ye ain nak hantar umah akak pulak???

Ainazli said...

Seri..nanti kita jemput arrr..memang kalu ikutkan hti malas nak buat sebab leceh tp kat sini permintaan memang mawelesss..tu yg sambar walaupun penat.nanti kalu opis nak makan nasi kerabu..boleh tempah ngan kita..huhuhuh

Ainazli said...

k.amizah..hiskkk takkan org ganu tak pandai wak nasi kerabu..hehehehhe..maila sini nak makan..nmak pos tak dapat daaaa..

K,soy..kak kena belajar tu..kalu dah peberet..kat umah ni setakat ain sorang sorang yg nak makan, ain pun beli jer, ajiz maner makan nasi kerabu..luper daratan tol..huhuhu..solok lada tengok pada permintaan, tp tak terlarat nak menyolok sebab takder pembantu..pembantu laki kat umah ni tak beraper nak boleh harap..hehhehe

Ainazli said...

K.ain-nak pos gamaknya basi tengah jalan la yer..hehheh..takyah pos2 nak makan datang sini, ain buatkan..kita memang tunggu akak datang sini..sampai jer sini mintak jer nak makan aper..cehhhhh..ayat poyo lagii tuuuu..hehehhe

halen said...

hamboiiiiii.. wat nasi kerabu bkn nak anta umah aku sepinggan wakakaka. tp setakat org terror msk cam ko ni no hal la setakat nak buat nasi kerabu ni kan.
klu aku mmg failed la nk msk byk2 ni not my skill huhuu..

Mr. and Mrs. Mokhsin said...

sebak leceh la saya ni..selama2 bulih masak ni..maknanya selama kawin ni la sbb lepas kawin baru nak bajar masak..hahha...selama2 kawin nih..baru buat 2 kali nasik kerabu..
benda dia simple je..tp nak wat tu byk proses ...tu yg maleh tu....
hihihi....kalu nak makan jugak, kena la tuggu bulan pose..baru ada org jual...

Ainazli said...

halen-ko lom balik kusus lagi time tu, kalu ko ader memang aku dah ajak ko pong..

Jannah, mehla bulan poser bukak poser kat kk, kita makan nasi kerabu..tak rock arrrr ore kelate tok make nasi kerabu..huhuhuh..

blogresipi said...

Sedapnyer nasik kerabu.. kite buat pakai rendam kunyit jer lupe plak nak beli pewarna biru.. lain kali nak pakai pewarna la cantik cket.hehehe