6.5.12

Hikmah disebaliknya..

Salam, lama benar tak update citer2 terkini, sejak dok ulang alik Kudat- KK, KK- Kudat ummmm kesempatan tok jenguk sini terbatas, kat Kudat, memang takder line tenet la, kalu nak guna sangat2 , kena g opis en.gogoyeaha tumpang main intenet sejam dua, tu pun kalu rasa sangat2 pentingla..Bila balik kk pulak, tahu2 jerlah, cuti 2 hari, 2 hari tu semua benda nak kejar, kemas umah wajib, setelkan dulu rumah pastu bolehla meronggeng ke KK, keluar pagi baliknya kalu tak gelap lom lagi tuh pijak tangga rumah..hehhehhehe..KK- Kudat takderlah jauh sangat pon, dalam 3 jam dah leh sampai KK, tp yg busannya jalannya teruk, ader 1 kawasan jalannya  teramatlah teruk..kalu basuh keta alamaknya memang sia2 lah, jap agi keta penuh ngan debu..memandangkan Kudat - KK hanya 3 jam, maka selalulah kami balik KK, seminggu sekali, kalu paling lama pong 2 minggu sekali mesti turun KK, takleh la nak dok lama2 kat situ..rindu kk..hehehhehhe..mana boleh, hati ni meroyan jer bila ingat KK, kalu tiba hari jumaat je, aisey memang tak senang duduk, kalu boleh nak jugak balik KK. Entahh jiwa belum lagi rasi ngan Kudat kot, walaupun tahun ni dah masuk 2 tahun di sana, ummm sungguhla tidak seronok, KK sentiasa dihati..ceh wah!!

Tak tahu nak citer pasai aper, rasa mcm banyak benda nak citer, tp idea macam tarak mari pulak..beku kali sbb dah lama tak berblog..Put3 kata " mama citer pasal along la"..idea yg bagus gak tu..put3, anak sulung saya yg skrg sudah 6 tahun, sudah bersekolah tadika di KEMAS Kudat.. dahulanya sebelum di KEMAS, dia saya skolahkan di Tadika St. Peter, ngan yuran yg agak mahal kalu nak dibandingkan ngan Tadika yg ader di Kudat, n tadika ni diperbualkan  org adalah tadika yg terbaik di Kudat..yg bonusnya dia ader ajarkan bahasa cina, ader kelas computer, buku2 latihan nampak hebat, sekolah canggih manggih ,pendekkan citer, mengambil kira percakapan org yg kata sekolah ni hebat n bagus, maka saya daftarkan dia di sekolah ni ngan harapan dia tidak ketinggalan jauh dr rakan sebaya dia yg lain, si put3 ni 6 tahun baru 1st time masuk sekolah, masuk sekolah memang 0, tak reti satu benda, tahu bilang 1-10 tp tak kena nombor, tahu baca abc tp tanya tahu menghafal, kijer dia seharian adalah tv, kalu ader yg dia pandai itu adalah dr tv..kalu saya ajar kat rumah pong, ummm buat sakit anak tekak jer, bila kita tahu anak kita tahap yg mcm tu, semestinya kita nak cari sekolah yg bagus, dgn harapan dia boleh belajar ngan cepat, takut bila memikirkan dia akan jauh ketinggalan, maka saya redha kan diri ngan yuran pendaftaran dia yg mahal jugak..org bln 1 start sekolah, dia bulan 2 baru terhegeh2 nak masuk sekolah, setel pendaftaran, maka sekolahlah anak saya di tadika cina itu, sebeban buku digalasnya,hati mamanya pon nampak hepi sbb tengok bukunya ok, persekitaran sekolah pong ok, tok 6 tahun ader 6 kelas, 1 kelas hanya ader tak sampai 20 org..permulaan sekolah semua ok, masuk hari ke3, ke 4, bila check buku sekolah dia, nampak sangat bukan dia yg buat, sbb anak saya jarang pegang pensil, maka saya teramatlah kenal tulisan dia yg baru2 nak belajar menulis, habis buku dia kawan dia yg buat, kalu bukan kawan, cikgu yg buat, nampak jelas n terang lagi nyata tulisan cikgu, yg paling2 saya geram bila cikgu tanda buku dia n siap cikgu buat bintang lagi, wahal bukan dia buat pon, dimanakah cikgu dia, tidak pantaukah dia anak2 murid yg hanya tak sampai 20org..time tu mula timbul rasa tak puas hati. Balik jer skolah mesti saya akan periksa buku sekolah dia, n benda ni berulang, lagi2 kwn dia yg buat, bila ditanya kenapa kasi kwn buat, alasan dia mudah sbb kwn nak buat n along tak pandai, ummm mendidih saya dengar bila dia ckp cam tu, saya tidak salahkan kwn dia yg amatlah rajin menyiapkan kerja sekolah org lain, tp saya marah pada anak saya sendiri yg mengharapkan org lain tok menyiapkan kijer sekolah dia, balik skolah saya akan padamkan balik tulisan yg kwn dia buat, n dia akan buat semula, yg peliknya boleh jer dia buat..errrrrr..selalu saya katakan pada dia kalu along tak pandai, along conteng pon takpe janji along yg buat.mama nak along berusaha sendiri, maka bila selalu dimarah oleh saya, setiap pagi boleh nampak air muka along keruh, muka berkerut jer bila nak g sekolah seolah2 tension ngan pesanan2 saya..bapaknya pon nampak, dia tak hepi.

Buku sekolah satu hal, cikgu satu hal, oklah lagi sbb pk nanti pandailah anak saya, mula2 mungkin dia kekok lagi kot, mamanya ni selalu positif walaupun dah tak yakin. Tp yg paling menyakitkan hati adalah bab, BERAK ngan bahasa kasarnya..selalunya b4 g kelas , dia dah siap2 buang air besar kat rumah, entah mcmana satu hari n mungkin Allah jugak nak bg petunjuk..suatu hari en gogo bertanyakan pasal buang air kat sekolah, along tetiba cakap, td dia Berak tp cikgu bg tisu je, cikgu tak bg air..bayangkan dia berak dr pagi lap pakai tisu jam 12pm baru basuh pakai air kat rumah..waaaa..mengamuk en gogo ngan saya, saya bila tahu mcm tu mengalir airmata, along pong menangis sama, sedih bila anak yg kita didik kat umah ttg kebersihan , di sekolah macam tu pulak, kesian kat anak..sbb mak nak anak pandai, sampai terlepas pandang benda2 mcm ni..dang2 esoknya jugak saya behentikan dia dr sekolah tu walaupun baru 2 minggu sekolah, duit pendaftaran baru je byr, lesap gitu jer dekat rm500, pk takpelah pejam mata, mungkin ader hikmah yg lagi baik..yg saya peliknya boleh dikatakan tadika tu 60% yg hantar anak sekolah kat situ adalah org islam, ummm saya taknak pk pasal org lain, yg saya tahu cukuplah setakat tu jer along sekolah kat situ..

Selepas along saya keluarkan dr sekolah tu, baru terdetik dihati..terima kasih ya allah kerana memberikan hikmah ni..baru saya tersedar, sebelum ni sedar tp tak tahulah mungkin gelap mata, kot..tp hati en.gogo tiap kali hantar dia sekolah cina tu memang tak sedap..masuk sekolah dia, sebesar2 salib..ya allah mintak jauhla..terdetik mcm betapa jahilnya saya seolah menghantar anak saya g gereja..ya allah , terima kasih ya allah kerana menyedarkan kami dr awal..kwn, cikgu n berak mungkin itulah hikmah yg Allah nak saya tahu..n sampai hari ni, saya tidak putus2 bersyukur kerana Allah menyedarkan saya dr awal..

Abis citer tadika Cina, nanti saya sambung ke Tadika KEMAS pulak, detik2 manis buat along n saya bangga ngan Tadika Kemas, walaupun yuran hanya rm10 sebulan, sekolah beratapkan zink, tp dia tetap cemerlang ngan usaha dia sendiri..oppppp cerita Kemas akan saya sambung next entry ya..sudah mengantuk nih..
..



20.10.11

Rajin

Update lagilah, tetiba jd rajin pulak malam ni, anak2 semua dah tido, awal pulak tu, tulah pagi td bangun awal, si kecik tengahari tido kejap..tu yg malam jer 2 2 tumbang..tp ok gak, dapatlah saya rehatkan tubuh badan, ummmm tetap bosan bila tak dengar sore riuh rendah anak2, rasa nak g kejut2 jer soh bangun..arrrrr jgnlah kang kalu dah jaga lambat pulak nak tido, kang mamanya pulak naik antuuuuuuuuuu..hahhahhaha.

Hari ni penat jugakla, pagi2 lagi dah wak kijer rumah, terlebih rajin la kunonnya, maka berkemaslah 1 rumah, dah datang rajinnya..buat semua sekali harung, kalu malas jgn harapla..depan mata kalu dah malas dibiar ajer..ni kalu incik gogo takder kat rumah la, bolehla kalu nak dok dalam rumah ala2 reban ayam pong, tp kalu ader dia, sepah sikit..adoiiii bingit telinga..dr ruang tamu bawak ke bilik semua kemas, bersinar2..moop la katakan, bilik stor tempat incik gogo letak barang pancing dia pong kemas n licin saya kerjakan..pastinya esok dia balik, tengok stor dia bersih..ummmm, tentu dia tak happyyyy sbb dia takut saya buang brg2 mancing2 dia..alalalalalala..apapun nak buang barang dia kena tanya dia dulu, kang tak pasal2, nak bilik bersih..kena merah lak..ahakkkk..ahakkk!!

Petang tadi sempatla meng pokodotkan apam..anak2 nak makan, put3 bukan main suka dia ngan apam, klau ader apam ni, memang dia tibai betol2..siap ckp lagi nak belajar wak apam bila besar nanti..aduhai anak..bukan setakat apam, buku resepi mama wasiatkan, dr tegahari td dok asyik makan apam, nasi pun tak berapa nak la, lagipun ari ni mamanya malas nak masak, td masak nasi puteh n goreng telor, gaulkan ngan kicapp..adoiiiii pemalas betolla mamanya ni..takder mood nak masak, nak wak canner kan????malam ni saya goreng kueh tiew basah, saje dah lama tak makan, terliur nak makan chow kuehtiew, tp apakan daya petis tarak..

oklah nak kena out dulu nih, anak hok yg bongsu dah bunyi2 tu kat dalam bilik tu, kang dia bangun memang haru birula jawabnya..baru mamanya ingat nak tido awal sikit malam ni..oklah camat malam semua..tido lena2 n semoga esok hari yg bahgia tok anda semua..

19.10.11

Lama betolll

Hai, lama betolla tak update blog..siboknya mengalahkan aper!! tp tulah rasanya sejak balik raya hari tu, sampai skrg belom betol2 rehat, blog pun tak sempat nak jenguk, aduhai!!! esok nak terima tetamu lagi, kawan mr gogo dr Kuantan, minggu lepas, kwn mr gogo dr KL, 1 keluarga, perghhh meriah rumah, itulah bila dok jauh dr keluarga, bila ader tetamu nak datang sonoknya rasanya..penat takleh larilah, tp yg penting meriah bila dok kumpul ramai2, borak2, lepak, nak2 bila dah lama tak jumper!! balik yg KL, yg Kuantan lak sambung..kena pk apalah menu nak masak, apalah yg nak dihidangkan tok tetamu, makan pagi, lauk tengahari..malam..hehehhehe.

Alang2 ader tetamu esok, bolehla la wak kueh, makan ramai2 baru best..ingat jap2 lagi nak wak apam pokodot yg femes tu, kali ni nak wak yg berinti pulak, kat peti dah ader inti kacang itam, nak try la buat, kot2 makin sedap..waaaa perasan angkut bakul sendiri..apam ni dah banyak kali dah buat, rasanya menu yg paling ringkas nak dimakan, disamping tu dia comel je, nati bolehla bagi kat jiran tetangga sikit2 sorang, memang sesuai kalu nak bg org!!

Esok tetamu nak datang, rumah lom berkemas lagi nih, tp tak banyak nak kemas pong, almaklum tetamu baru jer check out kan, so tak banyakla nak dikemaskan, cume nak kena lebihkan kat ruang tamu la..tahu2la kalau ngan budak2, 10x ngemas tak nampak kemas pong..kalu nak tengok kemas tunggulah time diaorg tido, kekadang nak moop pon jd takder mood, lantai lom lagi kering, dah diaorg buat cam main luncur ais pulak, nak2 si kecik tu, buas yg amat..bertuah punya anak!!pendek citer kalu nak ngemas ker aper, kemaslah malam hari ya, esok bangun pagi tengok umah dah bersih, tp kalu esok baru nak ngemas, alamatnya..ummmmm sendiri pklah..yg kakak dah pandai, n boleh dengar kata, sia dikla yg baru nak belajar semua menda, siaplah besar sikit n faham bahas, rotan saya sediakan..heheheeehehe

Bila tengok rumah, sesekali terliur tengok rumah org lain, skrg perasan nak ala2 english style, kunonla..tp nengokkan budak2 ni, aduhaiiiii, tanam dulula niat tu dalam hati jauh2..takut anak yg kecik dah besar, ader lagi bb baru..waaaaaaa..takmo..takmo..bb baru tunggu 3,4 tahun lagi, biar besar sikit si amsyar tu, biar dia puas dapat kasih sayang dr mamanya ni..

Oklah nak gerak , wak kijer lain pulak, memang kalu ngadap laptop ni, semua kijer tak jalan..dr sejam jd berjam2..nati semua tergendala..ok jumpe lagiiiiiii

13.7.11

Bila Mok dah takder!!

Alfatihah, semoga arwah mok ditempatkan dikalangan org yg beriman..amin..semalam lewat malam 1 ader panggilan masuk, tp sbb mamai maka diabaikan saje panggilan tu, sedar2 Subuh cek hpone, dapat mesg.."niey mok takdop doh" ringkas n padat, buat jantung bagai terhenti seketika, waaaaa rasa nak menangis sekuat hati rasa, terus ingatan bersama mok terbayang2 di depan mata..sememangnya begitulah manusia, bila sudah tiada, barulah tahu nak menghargai..

Mok, bukan nenek sebenar, dia hanya sedara, tp pada kami adik beradik, tidak hanya sedara, tp lebih pada darah daging n sememanangnya sayang kami pada dia melebihi sayang pada nenak sendiri, kami adik bradik membesar bersama mok, anak2 mok yg mengasuh kami pada zaman kami kecik2 dulu, masa saya kecik2 dulu, memang masa saya banyak dihabiskan dirumah mok, kami berjiran, 2,3 tapak jalan memang pijaklah tangga umah mok, dr tangga papan hingga ke tangga batu rumah Mok jugak yg saya pijak, mandi, makan , pakai , tidor semuanya di rumoh mok, masih saya ingat dulu, arwah We, suami Mok kadang2 ambik saya dr sekolah ngan basikal tuanya, dengan basikal tua tulah saya n adik ulang alik g sekolah dan itulah kenangan yg paling mahal tak dapat saya lupakan, bila sampai2 kat rumah terus mok hidangkan nasi walaupun masa tu berlauk telor ngan kicap, bila arwoh We meninggal masa tu saya rasa kehilangan sangat, masih saya ingat, masa We meninggal, saya menangis kat belakang rumoh Mok, walaupun We garang, tp saya sayang We...ni bila saat Mok pula dijemput Tuhan saya rasa, ralat, sedih n macam2 lagi..betol kata my mom, susah nak cari org macam Mok n We, n mungkin tak kan jumpe lagi org yg serupa ngan dia..

2, 3 tahun kebelakangan ni, kesihatan Mok memang tak mengizinkan, pernah 2, 3x mok keluar/masuk hospital, pernah jugak mok koma, sebab kurang gula..ubat mok memang bersepah, selalu bila ader org yg meninggal Mok selalu cakap kenapa bukan dia? mungkin dia takmoh menyusahkan anak/menantu dia..pada hari terakhir hayat Mok, keadaan mok sihat, kata menantu mok, dia dah boleh rebus air sendiri tok mandi..tp ader mengadu sakit kepala, sehinggalah dia koma, my mom datang jenguk mok time maghrib, bila my mom sentuh kaki mok, my mom rasa lain, dah sejuk sampai ke lutut, tp cucunya kata mok baru lepas mandi, so my mom biarkanlah, dibawak mok ke hospital, coz sebelum ni memang mok selalu gak koma coz kurang gula dalam badan..tp dah ajal, n janji Tuhan sudah datang, jam 3am pg td Mok di jemput Tuhan..yg ralatnya saya tidak dapat bersama ngan Mok..waaaaaaaaa...sedih sangat sbb tak dapat nak jumpe mok tok x terakhir n ralat sbb tak sempat nak mintak maaf ngan mok, nak cakap tima kasih banyak2 kat Mok, dunia saya dr kecik- besar memang bersama mok..akan saya bawak kasih mok hingga mati n sampai bila2 akan saya ingat jasa Mok pada saya n adik bradik yg lain.

Sebelum kawin, aper2 mesti g umah mok dulu, mesti mok dulu, sbb dah terbiasa, waima besar panjang ni pong mesti g umoh mok dulu walaupun kejap, jenguk2 dia pastu balik umah sendiri, kalu beli kueh tok umah sendiri mesti beli tok mok sekali..masih jugaks aya ingat dulu, time dah abis cuti n balik itm, mesti mok hulur duit, kalu tima time bulan pose, mesti mok bekalkan ngan sambal daging, n sampai skrg pong, dah branak pinak pun mok masih bekalkan saya ngan brg2 kering tok bawak balik Sabah, tok anak2 saya duit semestinya..waaaaa teringat n terimbas pulak kenangan ngan mok, raya kali ni dah tak dapat lagi merasa air tangan mok, kuzi serati mok, yg sedap tu, antara fav juadah mok tok hari raya, mok memang pandai wak kuzi, antara menu yg saya tunggu kalu hari raya..kuzi mok tiada tandingan.

Bila membesar bersama mok, saya tidak puas merasa air tangan mok, antara menu yg mok yg saya takleh luper sampai skrg, kari terung mok, huwalah wehhhh memang sedap, sotong itam mok yg manis lemak, adoiiii dimana kan ku cari ganti..tempoyak mok pong sedap, sempatla tahun lepas masa mok masih sihat, mok wak tempoyak, dapatlah saya bawok balik KK, PASNI BAIK SOTONG, BAIK KARI , TEMPOYAK SEMUANYA DAH TAK SAMA MCM MOK BUAT!!

Memori bersama mok kembali terimbas, walaupun mok dah ramai cucu, tp saya tetap rasa kasih sayang mok pada saya tetap sama, n saya boleh rasai itu, bila mok dah takder menyesalan datang bertimpa2, kenapa tidak dihargai masa dia masih hidup..bila dah berkahwin, n beranak, masa tok mok dah kurang, jenguk mesti jenguk tp tak seperti dulu2, kalu dulu 20jam saya di rumah mok sjak kawin n berkongsi rumah , saya hanya sempat jenguk mok 1,2x dalam 1 hari, walaupun tiap kali kami berpisah, mesti saya hulurkan mok sedikit duit, tp saya tetap rasa itu tak mampu membayar semua yg mok buat tok kami adik bradik..

Last jumpe mok masa saya balik bln 3 ari tu, masa bersalam , kami berpelukan, masa tu mok sedih sangat, ingat lagi kata2 mok, dio mintak maaf , mintak saya juga maafkan dia, takut lepas2 ni tak dapat jumpe lagi..rupernya betul tekaan mok, pasni n bila2 pun tiap kali saya balik mok takkan saya jumpe lagi..walaupun mok dah takder, kenangan bersama mok tetap kekal dalam hati yg paling dalam..

Dari kejauhan, saya titipkan bacaan yassin n alfatihah semoga orang yg sebaik mok ditempatkan dikalangan kekasih2 Allah.. n semoga Tuhan juga menempatkan Mok dikalangan org yg beriman..amin...

12.7.11

Tolong saya dalam mood MALAS

Anak2 dah siap makan malam, mama pun tumpang sekaki, sekali harung senang, 1 pinggan share 3 branak, cukup tak cukup tu jer nasi yg ader, td masak nasi nasi 1 pot jer , ingat malam nak goreng macaroni cheese, tp biaserla, bila sampai masa mula la, malas..alasan macam2!! hehehhehe..tengahari punya lauk pun td simple2 jer, masak ayam kicap, ikut selera budak2 ni, put3 memang sungguh suka, amsyar sumbat jer aper2, makan tak toleh kanan kiri dah, tambahan tok mamanya kerabu taugeh, sungguh la selera makan ngan nasi panas2 td. En.Gogo takder bolehla masak simple2, kalu ader dia kena ader 2 lauk gak tu, yg paling penting ikan goreng panas2, anak pun ikut menurun, nak ikan goreng panas2..kalu dah sejuk, cinoet jer makan!!

Minggu ni kami anak branak dok KK, dalam kepala otak ni, kalu balik KK, mcm2 nak buat, nak buat kek la (black forest) janji ngan Put3 sampai sekarang tak terbuat, tengok apam dot..dot..terliur apam pulak, td dah beli bahan, gamaknya tersadai lagila projek, adoiiii hai apasal la malas sangat skrg ni, dulu merungut masa tak cukup, anak asyik dok tepek jer, skrg anak pun dah ok, dah pandai main sendiri, tido pun pandai lama sekarang , pendek kata dah bolehla sangat kalu nak masuk dapur cam dulu2 time takder anak kecik. Kena ambik vitamin R ni, biar kasi cergas sikit. Time2 malas canni lah, teringin nak buat tu ni, teringin jer buatnya edokkkk!! ckp pasal teringin, terliur pulak nak makan pulut durion..adoh..ni teringin ker ngidam nih..hahaaaa

Anak2 malam ni pong ok, cume td jer kejap celaru sikit, 2 bradik tu dok berebut botol susu, selalunya si adik la meraung, takleh tengok akak, aper yg along dia dapat, sebolehnya dia nak jugak, kang tak bagi pandai pulak dia hentak pala kat lantai..kecik2 dah pandai wak peel, ikut perangai sapalah ni..dia kempunan nak minum susu botol, gamaknya..sebolehnya saya elakkan dr beli FM, kekadang kalu rasa susu banyak, saya perah n simpan wak stok, tp sejak 2 menjak ni, memang tak terbuat stok, lagipun dia fully bf so takderlah berusaha nak wak stok, nak2 skrg dia dah pandai makan, kalu keluar pun takder masalah bab susu la, suap jer aper yg kita makan, memang senyapla dia..tp nak puaser ni, kena gakla wak stok simpan peti, kena berusaha dr skrg la, kang poser nati takut kurang pulak air susu, tahu2lah anak laki , memang kuat nyusu!!

Bila sebut pasal susu ibu ni, sangatla tabik spring kat ibu2 yg bekerja yg masih boleh memerah n wak stok sampai penuh peti, bukan tak mampu beli susu tepung, tp yg penting anak2 sihat, 1 pujian tok ibu2 ni yg mementingkan kesihatan n perkembangan anak2. Kekadang sonok tengok hasil tuaian susu ibu kawan2 yg lain, sampai 1 hari mampu perap 30oz, sungguhla membanggakan n buatkan kita rasa kalu dia boleh buat kita pong boleh, takleh banyak sikit pong jadilah, janji anak dapat susu kita sepenuhnya hingga umur dia cecah 2 tahun..tp ader gak ibu2 yg tak bernasib baik yg takleh nak nyusukan ibu, n ader gak sesetengah ibu yg buat alasan, menyusu buatkan badan dia gelebeh, n takut tetek jatuhla..ummmmm..apapun no komenla..pkalah sendiri, pada saya yg penting sekali anak sihat..anak sihat kita pong senang.

Put3 dulu, alhamdullilah saya sempat nyusukan dia sampai 2 tahun, sampai lajak ke tahun ke3, gara2 dia takboh susu tepung n amatlah susah masa tu nak lepas susu badan, dah macam2 iktiar buat, letak lisptik, nescafe, dia hisap cam takder aper2, sampai balik kg mak ambik pokok rajawali, kikis2 n boh kat cik B, rasanya memang pahitla kot sampai si put3 dah stop tang2 tu jugak..dah besar2 ni masih lagi nyusu tp pakai susu tepung laaaaaaa.

Oklah nak kena out dulu la, 2 bradik tu dah lain macam dah tu cara main tuh, jap lagi ader lah yg melalak, nak2 time tido nih..ok nite semua, jumpe lagi

14.6.11

Tart vs kanak2 ribena

Dah lama dah ketinggalan ngan blog ni, tak sempat la weiii nak mengadap blog cam dulu2..kalu ader masa pong teramatlah cipot sangat, terjah2 maner yg patut, sejak beranak 2, susah betol nak curi masa tok berblog, kena tunggu yg kecik ni besar dulu baru boleh berhoye2 ngan blog!! ummmppp lambat lagi la tu, si kecik ni baru 10bln, nak tunggu dia boleh pandai wak hal sendiri harus makan setahun lagi ni..adohhhhh la, takutnya bila dah pandai wak hal sendiri, dapat adik baru pulak..alalalallalalala..tak berblog la jawabnya!!

Ni pong baru lepas wak tart nenas, adunannya dr petang lagi dah buat, kasi simpan peti dulu, lepas anak2 ribena 2 bradik tu tido baru boleh nak buat kijer. Kalau tak jangan harapla, selagi tak tido jgn harap nak buat aper2, wak kijer ngan diaorg bikin darah naik ooooooo...yelah baru nak menguli, yg besor tebalikkan tepung, si adik lak bergayut kat kaki..hiskkkk memang takleh jadi, so nak tak nak kena pastikan 2 bradik tu tido, pahtu nak tunggang terbalik umah pong, buatla, memang dah takder halangan dah..kang kalu ader budak2 tu, kejap2 nak makan, kejap2 nak buang air besar, kejap gaduh ngan adik..adooooo memang hilang fokus gini..mulut pong jadi laju, hati pong panas!!

Sebenarnya adunan asal adalah tok biskut semprit, si put3 dah terliur sangat nak makan, ari tu adalah kawan kasi biskut semprit sebekas, memang habis dia makan, ummmm memang sedapla gebus2 gitukan, lemak2 butter..sampai dia mintak buatkan, td baru buat sikit, sia dik dah menangis, biasalah adik, sapa tak kenal awe poyok (suka nangis), stop semprit kejap, bakar jer maner yg patut, sempatla buat dalam 20bijik, n then bakar sekali ngap dah abis..bila keinginan dah lepas, selamba kodok dia kata, along dah taknak dah biskut tu, kenyang dah..maksudnya dah lepas la kempunan dia kan..so lebihan adunan semprit tu, saya tambahkan ngan susu tepung lak, kata orang tambah atas darat, ni kes menderhaka la ni..kih..kih..ku uli2 sehingga sebati susu tepung itew n ku canai2, n ku gulung2..jadilah tart nenas..ngeh..ngeh...tak banyak pun buat td, malas nak canai2, lagipun leceh sikitla dapat lam 50bijik bentilah dulu, kang kalu rajin nanti esok2 sambung balik la..kalu rajin la, kalu tak keraaas kejonggggggggggg la adunan tu dalam peti, akhirnya ke tong sampah jua!! hiiiihihii

Tart nenas ni antara fav mr gogoyeaha, kalu dia tahu , saya buat ni mesti dia soh simpankan sikit tok dia, tp memandangkan dia outstation n tak dapat dihubungi, biarlah saya ngap dulu, kang sabtu ni dia balik, saya buatkan yg lain, dia suka yg gulung jer, kalu yg terap2 dia tak berapa nak jalan, kalu yg gulung kejap2 diusung balang tu..mr gogoyeaha, kami merindui mu..ceh..cehhhhh..tetiba pulak ya!!

Oklah nak out dulu, lagipun dah lambat sangat dah ni, esok nak bangun pagi..taaaaaaaa gnite semua, semoga hari ni lebih baik dr semalam!! selamat beramal..hiihiii

15.5.11

Biarla Dia Ngan Pancingnya

Rajin pulak malam ni nak mengupdate blog, baru lepas tngok cerekarama tv3, tu pong separuh jalan, tp boleh faham la jalan citer dia, citer melayu bukan susah pong, dah boleh baget lagipon info kan ader.. kalu indon lagi la, tertinggal seminggu tak tengok, masih boleh dapat agak...adoh la indon..tp masih rajin tu nak polo gak..tp tengok citer gak la n tengok sapa pelakonnya..kalu jalan citer best memang jalan la!!tp nak boleh absi 1 drama, ambik ko sampai berbulan2, ader yg setengah tahun tak abis2 lagi..macam safa dan marwah, rasanya citer tu dah lama sangat, dekat setahun rasanya, adoiiii naik bosan nak nengoknya..jalan citer lembap nak mampus..oppppsssss..sori..

Tadi tengok cerekarama, yg di akhir cerita anak dia meninggal, tetiba lak saya jugak turut teremosi, menangis sama, mungkin la emosi yg si pelakon ija tu, yg buat saya turut rasa sebak!! ummmm ..sob..sob..macamana kalau saya di tempat itu, sudah meraung2 kali.. Dah lama saya tak tengok cerekarama, selalunya malam sabtu memang bertembung ngan game MU, jd tv jadi hak mutlak mr googyeaha tengok bola, kami anak2 beranak tadah telinga jerla, bila gol dengar dia menjerit sorang2, bila mr. gogo tengok bola, put3 ambik alih laptop, aper lagi kalu bukan game, memang hantulah..saya terpaksala mengadap si kecik ni, takpun ambik novel baca, hingga terlelap, tp memandangkan malam ni mr gogoyeaha takder, yahoooo, yabedabedooooo, dapat tengok tv suka2 hati nak tukar channel!!Put3 kita kasi main game sampai lebam!!

Mr gogoyeaha dah 2 hari kat Miri, dahla kitaorang dapat jumpe pong wekend jer, ni wekend yg sepatutnya turn dia jaga anak n ambik alih aper yg patut, wekend selalunya hari tok saya berehat dan bermalas2an..tp dia takder, jd terasa agak tension sedikit disitu, kalu p Miri, sbb urusan kerja, mungkin tiada masalah pada saya, tp bila dia turun ke sana semata2 tok memancing, ummmmm..den terasa la..memang la tkleh nak salahkan dia, dia dah beli tiket flite dah lama, plan pong dah lama, dah ckp pong dah lama, sudah di ajak kami anak beranak, tp eksen taknak ikut..yelah aper jadah ikut, kalu hanya dok memerap dalam bilik hotel, sedangkan xtvt memancing dia full ngan geng2 komplot dia, kalu gitu baik saya takyah ikut, takyah susah2 pening kepala, baik gaduh2 ngan anak kat rumah jerlah lagi baik..nak makan minum pong senang!!

Td dia kal, rasa malas nak layan, marah n terasa la kot, yelah, dia berhoye2 ngan geng mancing, kita kat rumah menunggu cam pungguk rindukan bulan..ngeh..ngeh..alih2 dia ckp ngan anak2 jer, dia tahulah tu saya marah, bior jer..kasi dia rasa serba salah sikit, biar dia pk pasni jgn nak tinggal anak bini lagi, yela tu time tu jelah pk, takmo tinggal anak bini, tup2 ader trip, kena pulak ngan member yg dok racun, anak bini memang tak ingat dah..memang hampeh la lagu tu..Tunggu..isnin dia balik, sampai jer airport KK, dan2 kal, ayat sokmo2 dio.."siap2, papa balik ambik, kita g jalan2"..time tu cakap la nak g maner, nak buat aper, nak makan luar 3x makan pong bedal jerlah, kunon2 la nak tebus rasa bersalah..umpppp dah faham sangat la..

Oklah taknak citer pasal mr gogoyeaha lagi lah, kang tersentap pulak dia, time2 dok mengopi ngan geng komplot macing..biarlah dia ngan hobi dia, kata mak biarlah dia mancing, dah itu hobi dia, dr dia g tak tentu hala, susah ko jugak nanti..betol gak kata mak, kita sokongla minat dia, sapa lagi nak sokong kalu bukan bini yg mithali ini..ceh wah!! Dulu masa kat semenanjung, dia aktif ngan gunung, sebulan sekali mesti nak naik gunung, kalau tak, katanya jiwa kacau..kata dia lagi nikmatnya bila dapat dok betol2 kat puncak gunung..yelah labu..layan la view gunung puas2 yek..n bila pindah sabah, xtvt gunung terbantut, gunung kat sini tak sebanyak gunung yg kat sem, tak banyak gunung kat sini pong Gunung Kinabalu, DAH 8X DIA NAIK , tu lom + ngan gunung2 yg lain lagi..lagipun kat sini dia takder geng yg sama minat panjat gunung, jd dah slow la sikit..dr gunung dia berpindah ke dunia pancingan sampai sekarang yg melebihi tahap GILERRRRRRRRRRRRR mancing!! hehhe