28.7.09

Citer Ayah Lagi



Hari ni baru rasa ader feel nak story..minggu lepas mood memang celaru..nak2 biler dapat tahu ayah kena strok Khamis lepas, memang tak senang duduk saya, mcm2 dipkkan..sampai saya tak rasa ketenangan langsung dalam tempoh seminggu ni..Tuhan jer tahu, hati memang dah saya letakkan kat kg biler dapat khabaran yg ayah kena strok..

Khamis lepas, saya dapat kal dr Kg, ayah kena serangan strok, bayangkan perasaan saya masa tu, semua bercampur gaul..sedih nak nangis semua ada..pikiran memang celaru sampai saya tak terbuat satu kijer pun memikirkan ayah..pendek citer masa hari ayah kena strok , saya bagai nak giler..nak balik on da spot..tahu2 jer tiketnya mahal ya ampun..so nak tak nak terpaksa sabarkan diri n berharap ayah tak aper2..Patutla mata belah kiri saya asyik berkelip2 sebelom ni..dah pecah 2 gelas kat dapur biler terlintas terpk pasal ayah..ruper2nya itu petanda.

Tak dapat saya bayangkan , ayah menangis biler kaki n tangannya tak leh nak gerak..mulutnya mula herot sedikit dan percakapannya masa mula2 kena strok memang telo n susah nak faham..mungkin ayah mula terasa kekurangan, biler semua pergerakan dia terpaksa dibantu oleh org lain..menangis saya biler saya pkkan tentang ayah..dan sampai sekarang hati saya menangis dalam diam biler pkkan ayah..

Alhamdullilah, pagi tu jugak ayah dibawak ke hospital..n nasib baik tak ditahan..biler dibawa pulang ke rumah, pagi tu jugak dibawa mengurut..dan hari ni keadaan ayah dah bertambah ok, walaupun tangan n kakinya masih takleh gerak, tp percakapannya dah mula jelas..kata doktor lagi ni strok peringkat permulaan n kalu ayah nak sembuh kena ada daya usaha dr ayah sendiri..dan untuk hari ni saya rasa setenang2nya biler dapat berbual mesra ngan ayah..katanya takyah risaukan pasal kan, ader ramai yg jaga dia sekarang..nampaknya ayah dah mula boleh menerima keadaannya..dan yg paling penting sekarang ayah gembira..

Tok my mom, trima kasih banyak2..yg menjaga ayah siang malam, sampaikan tak sempat nak rest, ngan nak jaga ayah lagi, ngan org yg datang melawat tak putus2, pendek citer sampaikan ke tengah malam org datang..hanya Tuhan yg dapat membalasnya n Trima ksih jugak tok my family yg memahami kenapa saya tak dapat balik..specially to my mak n ayah yg tak memaksa n sentiasa cuber memahami keadaan saya..insyaallah ader tiket murah nanti saya akan balik..waaaaaa..

To ayah, banyak2 bersabar atas ujian Tuhan ni..mungkin ader hikmah yg Tuhan nak tunjuk n semoga ayah cepat2 sembuh n menjalani kehidupan seperti biasa..saya masih nak tengok ayah ketawa riang n saya masih ingin berbual serta berborak ngan ayah seperti dulu..so ayah kena cepat2 sembuh ya!! Tok my mak, jaga diri n kesihatan, make sure kena rest..apapun tq banyak2!!

10 comments:

Noorhodza said...

Banyak2 bersabar & berdoa ye.. semua itu ujian dpd NYA jua... akak berdoa agar ayahnya cepat sembuh... AMIN..

Mr. and Mrs. Mokhsin said...

dugaan tu ain...nk2 lagi utk kita ygdok jauh nih...my late grandma pernah kena mild stoke...masa awal2 kena mulut dia herot jugak...bila minum air kadang2 meleleh kuar pasal dia tak rasa sangat...tetapi, alhamdulillah...dia boleh pulih balik...dari tak baper leh nak jalan...boleh jalan..boleh cakap balik macam biasa...alhamdulillah....

tp dah arwah dah my grandma tu...meninggal pon sbb sakit tua...she was 80 something when she left us...

utk ayah ain...semoga cepat sembuh, rajin2 makan ubat...rajin2 wat exercise..gerak2 kan tgn kaki...urut2 mana yg patut yer...! My prayers are with you......

ain said...

Byk2 bersabar ye Ain. akak doakan semoga ayah ain cepat sembuh spt sediakala. jgn risau2 sgt.

eRiNsZ said...

sabar and berdoa yer dear,
klo ader klapangan and ksempatan insyaalah bleh balik kampung jmper fmly...
insyaallah

Chik Mi said...

sabar ye Ain dgn dugaan dr Allah

Ainazli said...

to K,Nor-tq, insyaallah ayah akan sembuh seperti sedia kala..amin..

Janna-oh yer ker..kita pun berharap gitu gak..sedih ooo selagi tak dapat tengok dia depan mata..hati rasa tak tenteram..yup skrg tengah usaha bermacam2, ngurut, ubat tp exercise lom boleh buat lagi..tp tengah2 mencuba.

k'ain-risau mahunya tak risau , tp tulah biler dok jauh ini, benda2 ni menunutut pengorbanan..ikutkan hati nak balik sangat2..tp tulah kena sabar jugak..tq ya kak, atas nasihat tu..harap2lah sembuh cepat.

erinz-tuhan jer tahu, tengah ushar2 tiket gak ni, maybe b4 poser balik n poser kat kg.tp tambat lagi tu..huhuhu..

chik mi..yup..kena banyak2 sabar..

mummyseri said...

Ain..smoga tabah n sabar ye..

blogresipi said...

Salam... banyak2 bersabar ye... kite doakan ayah Ainazli cepat sembuh.. ayah kite pun strok jugak.. sekarang dah hampir 10tahun dah dia sakit. kite paham camane perasaan tue... kena kuat semangat dan yg penting kena bagi semangat kat dia supaya boleh hadapi ujian nie...InsyaAllah semua akan baik nanti.

~~zAnAfAhMi~~ said...

salam Ain...
bnykkan bersabar dan panjatkan doa setiap hari, moga cepat semboh.
mmg ssh kalau kita dok jauh seberang laut ni, nk balik..tiket satu hal. kena prepare duit awal2 takut ada emergency, sama mcm akak ni.
bagaimanapun Ain beruntung punya mak n abah lagi. syukur!

Ainazli said...

seri-tq atas kata2 semangat tu..

Blogresepi-tulah yg kami adik beradik buat, bagi dia semangat tok kembali cam dulu..tp alhamdullilah sekarang dah nampak ok sikit, hati pun dah tak risau sangat cumer hari2 terpaksa pantau..still risau!!

K'Zana-tq ya..tulah kena beersedia, dr semua sudut..mental pun kena kuat, biler dok jauh dr keluarga ni..apapun nasib baik ader adik beradik yg lain, boleh jugak jenguk2kan.