12.10.09

Itu Yang Namanya Rezeki!!




Lagi tempahan yg sempat saya snapkan, siap2 terus snap gambar, kang tak ingat..tempahan cikgu kat Sek. belah2 Kg Laya-Laya Tuaran, kalu tak silap sayalah merangkap jiran atas..dia mintak saya buatkan puding yg berkuah..tulah hasilnya..puding saya buat 2 layer, 1st layer, boh mix fruit coktail n 2nd layer boh buat peach..atas sekali tuang jelly..makan time sejuk2 ngan kuah bersusu..nyaman gitu!!..

To mamasyaza..ni ain tepekkan resepinya ya!!boleh cuber n kasi komen..

Puding Coktail (tok 1 adunan- yg ain buat tu 2 adunan)

1cwn besar kastard
1tin susu pekat (505ml)
31/2 cwn air
2biji telor(dipukul supaya tak berketol)
esen vanila, garam secubit rasa
-kesemuanya didihkan atas api yg perlahan, kacau n terus kacau supaya tak berketul sampai dia naik biuh n bunyi plup..plup..heheh..(yerker-lebih kurengla)

-Dah siap adunan kastard boh dalam bekas di lapiskan ngan mix fruit(ain boh 1 tin) n dilapiskan sekali lagi ngan kastad n atasnya boh lagi buah peach (1/2 ja)

-Lapisan atas sekali bancuh jelly aper2 perisa yg kita suka (sukatan ader kat plastik jelly tu-ikut ja) n tuang atas kastad td

Boh dalam peti-sejuk dah boleh ngapppppp..

Kuah:
-1 Tin susu cair +susu pekat dalam 3 sudu
-kalu nak manis sikit boh gula sikt n kalu suka boh air lebihan mix fruit tu
-tok pekatkan boh tepung jagung bancuh ngan air
-kacau atas api perlahan- pekat..
Sekiannnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnn!

7 comments:

ain said...

Alhamdulillah...rezeki jgn ditolak!!

MaMaSyAzA said...

sedapnya....nak resipi...boleh..??

Suryana said...

alhamdulillah... elok la cantuh ain. sambil2 amik order leh gak menajamkan lg skill. mana tau esok ada rezeki trus bukak kedai.. insyaallah rezeki kalu Allah nk bg dtg bergolek.. congrats ye ;). apa2 pun kalu akak dtg sabah, tlg ler buatkan cheesecake yg nmpk sedap giler tu hehehe..

Ainazli said...

k'ain..yup, kalu ditolak memang rugi..kaut jer sekali ader!!hehehhe

mamasyaza-nanti ain tepek resepinya..boleh try!!

Ainazli said...

Soy-amin..mudah2han gitulah,doa2 la selalu..set la date datang sini, semua geng kg atap lom sampai sini lagi..cheecake mesti..nak cepat makan..cepat2la datang sini!!

Suryana said...

insyaallah taun dpn pg sana kot. nk suprisekan si beyo n anak2.. akak punya sendiri2 punya plan hehe.. kalu akak dtg ni wat cheesecake tu biar lebih sikit. bawak balik mkn kt hotel haha!!

Ainazli said...

Soy-ok beres, yg penting datang jer sini, bukan setakat beyo yg suprise ngan akak sekali kita suprisekan..hehhehe..