13.5.09

Bebas Dr Belenggu Pempes..Syukur

Dtang kerajinan tok aktifkan blog..semua kijer rumah dah setel bolehla melangok kat depan pc..jenguk2 rumah member, ader yg berkurun tak update upernya tuan rumah dah bersalin, patutla lama menyepikan diri..Tok Seri tahniah..selamat berpantang 100 hari yaaaaa..bestnyer ader baby lagi..suka sesangat la cium bau baby..wangiiii..

Biler teringat pasal baby, teringat kat put3 ..sedar tak sedar sekarang nie dia dah pun 2 taun 7 bulan..bulan 10 nie dah 3 tahun..Dalam tempoh nie, banyak cabarannya, ragam dia , kelatah dia, tp apapun kelakuan dia, semuanya buat hidup saya bertambah warna- warni..saya sudah ader teman utk berborak, teman yg sering temankan saya tiap masa, kawan yg saya boleh ajak bersama masak2..sahabat yg saya boleh kongsi semuanya..malah dia juga yg merapatkan hubungan kami suami isteri..

Citer pasal dia lagi..sekarang perkembangan terbaru dia yg buat saya lega n senang hati adalah..bebas dr pempes...cayokkk..cayokkkk..dah boleh save baget kat situ.., tp kena stand by pempes gak kat umah, incase nak berjalan atau ader hal2 kecemaasan..lagipun siang jer dia tak pakai pempes, malam nak tido mesti pakai, sebab saya sendiri belom sampai hati nak kejutkan dia 2,3 x tiap malam, mahu melalak dia malam2 buta kacau tido dia..n yg penting jugak tido saya lenaaaaaaaaaa...hahahhahah..hiskkk banyak cabaran masa nak lepaskan dia dr pempes, saya ambik masa 3 minggu ++ , n syukur hari nie, dia sudah pandai 'rasa' biler dia harus ke tandas, tp, kalu dia ralit ngan aktvt n kalau saya tak ingatkan dia, harus tercicir kat maner2 tu..apapun still memerlukan bantuan saya..

Minggu pertama, yg nie ngan saya sendiri pun tension, saya sendiri pun leka, luper nak ingatkan dia, sebab masih dok ingat dia pakai pempes..kalu saya ralit kat dapur, memangla saya dapat habuan, pendek citer, kalu dia rasa nak sseeeeee..dia seseeeeeee jer kat maner2, tugas saya tok minggu pertama 7,8 kali mop lantai, sabar2 walaupun dah geram nie..kat umah memang kering kontang n kosongla, kapet2 siang2 lagi saya dah bungkus..pantang dia nyusu or minum air cepat2 bawak dia ke tandas, dalam marah2 pk positif lagi..saya tak boleh mengalah..saya mesti boleh..n sekarang saya berjaya buktikan saya boleh!!!

Minggu Ke2 dah beransur2 pandai..dah tahu rasa tp still mulut berat nak cakap, terlepas jugak ..kekadang dia cakap, pas cakap jer, terus terburai kat situ jugak...hiskkk budak nie..sabar lagi..pendek citer, ckp pastu terburai tang tu jugak..ok bagus, at least dia dah tahu cakap..minggu nie minggu kepit sedunia..boleh bayangkan dia terkepit2..hohohohooooo

Minggu ke3 penyeksaan saya berakhir, dalam minggu nie, cemerlang sungguh, biler rasa sudah mari, terus dia datang ke saya, kami akan berkejaran ke tandas..action jer lebih, sajer bagi dia semangat n suka2 ngan dia..sampai satu tahap saya pulak yg paksa dia ke tandas..megeluh dia tiap kali ke tandas biler saya paksa

"kencingla dik..tak boleh mama...boleh cuber lagi..alahhhh mama nie.."- itu ayat biasa kami biler saya memaksanya kencing kat tandas..skrg dia dah banyak songeh..biler ajak g tandas.."blom lagi la mama.."(tp kalu tak paksa jugak confirm gak tu terburai kat situ) ok..kalu kencing sepah2 mama cubitttttttttttttttttt...heheheheh..tp setiap kali dia kencing kat tandas, pastinya saya berikan dia satu pelukan, kunonnya bagusla usaha dia tu..sampaikan biler saya terlupa peluk, dia akan tanya "mama luper yaaaa" aelukkk ayer (peluk saya) hehehehhe bijak..bijak..kalau kena tempat bolehla peluk, tp kalau kencing sepah2 takder peluk2 dah..saya cubit jugak..hhhooooohoo..

Tok Put3 mama bangga sangat, papa pungggg..sebab adik dah tolong mama, tima kasih tok kerjasama nie ya..tp kita perlu praktis lebih lagi ya, supaya adik betol2 faham aper tu maksud "tandas"..yg lain2 pasal perangai adik yg tak beraper memuaskan hati mama tu, insyaallah semua tu boleh ajust..tp mama mintak jgn la terlalu buas ooooooo..tak larat mama nak layan kerenah mu..bikin hati mama cepat panasssss...apapun mama+papa sayang kamu..

7 comments:

ain said...

senang le dah x pakai pampers lagi. anak2 akak pun dlm 2 tahun setgh selalunya dh tak pakai pampers.

Ainazli said...

tu la..biler dah tak pakai pempes..senang pulak rasanya, cume masih perllu tengok2 la..takut kang terkucillll..naya mak dia

umi_e said...

Tahniah! Usia seperti tu dah sepatutnya dilatihkan...

* lega bila dah tak pakai diapers lagi :p

Ainazli said...

to umi _e..memang teramatlah lega, yg paling penting dapat save baget.heheeh

Mr. and Mrs. Mokhsin said...

yup, nak toilet train anak2 ni memang nak kena keras hati dan rajin, serta sabaaaaaaaar...kalau malas2 nak bawak anak pegi toilet 3,4 kali every hour..mmg payah..

to u ain...tahniah ! Yasmin pon dah diapers free..siang dan malam, hehehe. she's going to be 3 ..sama ngan Put3....

:: ishamsuria :: said...

wah pandainyer pu3! nak kena training gak ni.. hehe

Ainazli said...

isma- train jgn tak train..tp time nak buat kijer or kalut2 terpaksa pakai kan jugak..tahu2 jerlah mak dia nie kalu wak kijer..tak pusing belakang dahhhhhh..hohohhoho