14.8.09

Versi 2 Mabul - Semporna - Tawau


























Balik jer dr Mabul, dah mati kutu, sebab tak tahu nak kemane, pekan dia memang kecik, so lagi sekali habiskan masa dalam bilik..rsa2 macam rugi jer abiskan lebih masa kat Semporna, masih ader 1 malam lagi n tok malam yg last tu kami pindah lak kat Seafest Hotel, n nak dijadikan citer akhirya jumper tempat makan yg harganya oklah n rasa pun sodap..sebelah hotel jer, kami oder kuehtiew sop seafood, nasi goreng cipottt gak, air kelapa tok saya ABC specel tok Putri n ikan bakar..hanya rm32 hinggit jer..perrgghhhh berasap2 n sedap n menepati citarasa saya..lauk penuh n rasanya tak berbaloi ngan harga- agak murah pada saya berbanding ngan KK sendiri..

Esok paginya, lepas jer bekpes kat Hotel, terus terjun kolam, sapa lagi, tu Put3 punya turnla..sibok nak jadi katak dalam air..terpaksalah melayan..yg bestnya tak ramai org, petang semalam pun tarak org, tak ramai org kot sebab bukan musim cutikan..puas gebah2 dalam air, naik bilik paking2 barang n then rest b4 cek out..

Ari tu kami cek out awal sebab nak kejar bas mini ke Tawau..heyeehhh akhirnya dapat gak kuar dr Semporna..punyalah sonok..kembali ke Tawau setelah 1 lebih perjalanan, sampai jer bandar Tawau, rasa mcm tak sabar2 lagi nak me round bandar dia, walaupun bukan sebesar KK, tp sekurangnya ader banyak tempat yg nak dituju..kali ni kami sewa keta..so banyakla tempah yg kami jelajah..lepas jer cek in kat MB Hotel , terus g cari makan, kata org kalau datang Tawau tak sah tak pekena ngan payau..tp hampa kedai yg kami g tu malam baru ader payau..so terpaksalah mencekek jugaklah aper yg ader..

Setel jer makan, mula atvt meronda, pasar gantung, rasanya macam kat Rantau Panjang/Pengkalan Kubur kat Kelantan jer, bezanya cumer banyak brg dr indon..tudung indon memang bersepah, telekung sembahyang yg jahit kerawang bunga2 pun banyak n cantik2, x ni saya hanya soping barang tok Put3 n org kg jer..tok diri sendiri takder yg berkenan di hati..Put3 ngan baju tido indon, telekung n baju basahan, tok org tua kt kg saya sempat beli kain pelikat n kain sarung doa ibu yg harganya pun masih murah..lain2 barang lebih kurang sama cam KK gak, cadangnya nak rembat jugak periuk belanga, tp ader org ckp made in indon tak tahan, sekali jatuh jer dah kemek terus tak jadi beli..beter beli yg made in Sawadikappppp..thailand la tu..

Esoknya dah nak balik KK, g pasar Tawau , tapau udang n sotong, n reganya pun stil masih murah sini, walaupun kat KK dah berlambak cipottt ni, tetap jugak nak beli, buat syarat..sempatla sambar udang harimau 3 kg n sotong 2 kg serta payau fresh yg di pesan dr kawan my laling 2kg, cukuplah tu lauk tok seminggu ni..simpan kat peti ais hotel kasi beku n supaya esok senang nak paking n tak berair..

N sekarang dah kembali ke alam nyata, dah takder holiday2 dah, dah selamat sampai kat rumah ngan selamatnya.

p/s kalu rancang nak g honeymoon takyahla bawak anak!!..hehehhheh..

3 comments:

CatlinaFly said...

salam..syoknye mandi manda kat swimming pool..:) selamat kembali ke rumah!

Ainazli said...

catlina-sonok bercuti, tp kalu cuti lama2 susah gak..jd malas nak buat kijer..kena take time nak tok start semua kijer yg terbengkalai..

ishah_ms said...

Salam, nak tanya sikit boleh tak .... berkenaan Mabul Beach Resort kat mabul berapa kos per bilik... InsyaAllah tahun depan nak gi.... nie tengah survey tempat penginapan kat mabul island... hope boleh emailkan kat saya berkenaan price di ishah_ms@yahoo.com..... minta tolong sesangat ... sebab tengok dalam gambar tu cam cantik je tempat tu..... and kalu boleh bagi tau sekali camner nak tempah tempat tu... walk in ke atau kena tempah online..... terima kasih sesangat kalu dapat tolong.....