20.4.09

Pesta Tagal di Babagon





Next weeks kita datang lagi yerrrr


Aksi Puteri yg tak mahu melepaskan peluang bermain air..memang hantu air pun


Dah ajak naik still lagi tak mo ..jgn harapla selagi dia tak puas main, jgn harap dapat balik






Pesta Tagal yg diadakan di Babagon, lebih kurang 22km dr Dondongon..for info pesta nie diadakan sekali setahun jer di Sabah..nak citer detail, saya pun tak berape nak arif, tp aper yg diceritakan melalui org, pesta tagal nie lebih kurang mcm 'pesta menuai ikan'.. ahli Tagal yg berdaftar (biasernyer penduduk kg itu sendiri) akan turun padang menangkap ikan dengan aper cara sekali pun, samaada menjala, menembak ikan (bukan guna pistol mcm polis tu arrrr), pakai joran semuanya terpulang..Hasil dr tangkapan akan ditimbang dan akan dibahagikan antara ahli kumpulan n hasil siapa yg banyak akan dapat hadiah..n selepas itulah hasil tangkapan ikan sungai nie akan dijual kepada org awam tp dah lewat petang n saya pun malas nak menungu..

Memang syok, walaupun saya kesana , bukan semata2 utk Tagal tp dapat main jeram yg buat saya rasa mo pergi lagi..(kena kumpul kaum kerabat la nie)..mulernya saya keberatan mo kesana, n masa tu memang tak dapat gambaran lagi kawasan tempat..pk saya tak best, tp biler jer sampai sana n tengok sendiri jeram tu..hati tu dah melonjak mo mandi..tp ku tahan naluri sebab terlalu ramai manusia di ketika itu, lalu terpaksalah saya hanya menjadi photographer yg tak berbayar..mengsnapkan aksi2 disekeliling...

6 comments:

ain said...

bestnya mandi air terjun!!!!huwaa!!

halen said...

tmpt best dh rugi laaa x mandii. next time kiter pegi ni jom la mandi ramai2 hahaha

Mr. and Mrs. Mokhsin said...

wah..syioknyer put3 main air,hehehe,Babagon ni dah lama sgt tak lalu, dulu2 zaman tader lagi jalan dari Kimanis ke Keningau, mmg ikut jalan ni ni la nak balik Keningau dari KK...misti lalu babagon ni ..skang ni tak lalu sini lagi dah.....

Ainazli said...

Halen-Mesti2 lepas nie pergi kena berendam oooo..silap2 aku yg takboh naik..aku pun antu air gak nie..hehhehe..

Kja-sungai kat kawasan Sook, kat c2 pun cantik2 jeram/sungainya..insyaallah takder aral sampilah kami ke keningau nanti.

Mr. and Mrs. Mokhsin said...

haa...mmg ada satu tmpt piknik cantik arah ke sook...ai pon tak smpai lagik....kalau nak mai...bitau yer....ain..ada YM ?add la ai....

jwm_mokhsin@yahoo.com

hehehe....

Ainazli said...

Mrs Mokhsin- insyaallah sampai saner nanti ain coling2 ya..kami nie memang suker jejalan itik ayam..hehehhe..ym ain dah add..nanti lehla kita chit chat ya..ainazli@yahoo.com