Dari semalam zz mintak buatkan pai, tp tak terbuat, bangun pagi dia sebut lagi nak pai, biler dah banyak kali diulang, tandanya dia nak makan sangat la tu..sebab nak makan sangat, semua dia buat dr potong epal, masakkan epal hingga mencanai, aku just ulikan tepung jer..tengokla deco atas pai pun kreativiti dia..layan jelah, nasib baik mood dia baik, nak jugakla menolong..sesekali biler dia turut sama menolong rasa best pulak, sonok..biler lagi nak kerah keringat dia ..heheehehhee.."aper yg penting kerjasama".. tak sesabar nak makan pai, sampai sanggup tunggu pai masak, masak jer, 2 beranak tu terus ngap..sedap..'yelah kalu dia buat semua sedap'.
Jom share resepi Pai Apple (anggaran loyang 8 inci)
Bahan-bahannya:-
-230gm majerin/mentega(potong kecil2)
-400gm tepung gamdum @ tepung superfine
(tp pada aku tepung superfine lagi sedap, n ranggup banding tepung gandum)
-29gm tepung jagung
-29gm gula halus
-2 sudu besar air sejuk/peti (masukkan sedikit demi sedikit)
Caranya:-
-masukkan majerin + tepung + gula + tepung jagung dan sajatkan menggunakan pisau, sambil menggaulkannya menggunakan hujung jari sehingga menjadi macam serbuk roti (doh)
-gaulkan hingga nampak halus
-setelah itu masukkan air sejuk td sedikit demi sedikit dan uli menjadi doh yg besar
-biarkan selama 20 minit n masukkan dalam peti sejuk.
Inti Pai:-
-4 biji epal hijau (potong halus2 n dibunag kulitnya)
-120gm gula merah
-daun pandan
-1 inci kulit kayu manis
-1sk tepung jagung + 3 sudu air (kalau nampak dah pekat takyah boh pun takpe)
-1/4 cwn air
Cara Memasak pai:-
-masakkan epal, gula merah, daun pandan, kayu manis n air, menggunakan api yg paling kecil n tutup , biarkan sampai ia layu n lembik.
-kemudian masukkan air yg dicampur dengan tepung jagung tok memekatkannya, tp kalu dah nampak pekat takyah boh la.
-biler nampak pekat tutup api n biarkan sejuk
Doh:-
-keluarkan doh dr peti n bahagikan 2 bahagian
canai doh pertama n masukkan dalam acuan
-kemuadian masukkan inti epal, n canai lagi 1 bahagian dan ditindihkan keatas inti pai td
-last sekali sapukan telur kuning ketas permukaan pai td.
-cucukkan dengan garfu supaya cepat masak
-panaskan avon, n bakar selama 35 minit, temp 160 ( suhu n masa bergantung kepada avon)
ok siap selamat mencuba
PAKAI TONGKAT DAH
1 day ago
0 comments:
Post a Comment