16.1.09

1st time penuh debaran

Ari nie cukup hapi..tp sebelum tu nak wish hapi besday kat member baik aku Ja, sempena besday dia hari nie, Ja..selamat hari lahir, moga panjang umur n moga sabar menunggu anugerah Tuhan, selalu yakin n terus berdoa..

Ni nak citer, semalam aku g kedai, beli perkakas nak buat kek n pai..masuk jer kedai tu, rabun bijik mata, rasa nak sambar semua barang, ader yg tak pernah tengok sebelum nie, pendek citer aku nie buta sikit tang perkakas n cara nak wat kek semua nie, kiranya nielah 1st time aku nak buat sendiri..rasa semua aku nak beli..last2 pk, tok permulaan beli yg penting jer dulu..jd aku beli loyang 4 segi n bekas muffin jenis non-stick (senang nanti tak melekat), penimbang, rolling pin, papan pencanai, pemukul telur, bekas sukatan, berus, tu jerlah dulu..kang beli semua semak lak umah aku..semak tu dah satu hal, kang tak terpakai2 tak membazir namanya..hehehehheehhe..

Pagi td aku terus bereksperimen..tok permulaan nie aku wak pai apple dulu, sebab nie kegemaran laki aku, jd nak ambik hati dia, aku buatkan dulu benda yg dia suka..lagipun tanda tima kasih aku kat dia sebab belikan aku oven nie..tq pa!!..1st buat selerak dapur, nak2 lagi bila puteri dah bangun, org sibok menimbang dia pun nak menimbang jugak, last2 tumpuh tepung..geram jer..tp tahannnn...sabarrrrr..Tak sangka aktiviti "membaking" nie leceh jugak mulanya..tp sebab semangat kuat layan jerrrrr..tu sebab aku tak suka buat pastry/kek semua nie..heheheehhhee..Adunan dah siap, tp still bimbang jugak takut terkeras ker aper, tp tawakal sebab 1st buat, tak jadi masalah kalau tak jd..tp yg kelakar kat sini, upernya baru aku tahu canner nak buat doh n jadi mcm serbuk roti tu, ingatkan gaul cam buat biskut tuuuuuu..baru makcik tahu..canni upernya yg dipanggil doh..satu lagi nak kongsi resepi nie, aku dapat dr mertua aku, dia yg ajarkan aku by phone satu persatu..tq ma!!

ok biler adunan dah siap..time tok bakar lak..yg nie berdebar..acuan dah jadi takut tang nak bakar dia terhangit ker aper..lagipun aku belum suai kenal lagi ngan oven aku ni, temp n masa aku ajust sendiri..tp tawakal n tak berharap sangat jadi..setiap 10 minit aku intai tengok aper jd ngan pai aku..nampak cam ok..dah rasa nak hapi..tp lom lagi selagi tak masak betol2..tunggu lagi selama 30 minit..finally masak jugak..tarrrrrrrrrrrrrrrrrrrraaaaaa..siappppppppp..rasanya? woooooowww boleh tahan, pastrynya pun lembut. Barulah boleh tersenyum panjang, puas n nikmatnya rasa..terus kal mertua aku, ckp jd..sonok wehhhh..bila 1 benda dah jadi, rasa nak buat n buat lagi, lagi rasa bersemangat n kesimpulan yg aku buat kat sini ialah walaupun leceh tp kehendak mengatasi segalanya tp yg penting jgn putus asa..

Petang..zz balik kijer, belum masuk pintu lagi, dah ckp nak makan pai..aku buat selamba jer, biar dia rasa dulu..tahu aper jawapan dia? "sedap pastry dah lembut n cam kat kedai tp jem tu kalau boleh kasi lembik n lenyek lagi, lagi sedap"..biler dengar dia cakap cam gitu, tersenyum lebar gitu..yelah bang "saya budak baru belajar". pasni katanya biskut raya takder tunjuk2 dah, semua buat sendiri..ayoooo, tp tulah sebut tang raya rasa tak sabar pulak nak raya, nak bikin biskut sendiri..

oklah cukuplah setakat nie dulu, aper yg penting aku hapi sangat ari nie!! gambar nanti aku tepek biler puteri tido kang!!

1 comments:

Anayrus said...

amboiii sedapnya. hantar laa ke sini cikit heheh. akak pun dh create blog. masuk ler ke anayrustalk.blogspot. akak pun suka baking2 ni.. pun planning nk masuk blog gaks ahaks...