Bahan-bahan:
-1 kg mee kuning
-10 tangkai cili kering (buang biji dan rebus, toskan)
-1 labu bawang putih (diketuk)
-5 biji bawang merah
-½ cawan udang kering, direbus dengan secawan air (alternatively boleh guna sotong rendam, rebus juga, ini style Mee Bandung Tanjung Agas, Muar)
-½ cawan udang hidup
-1 cawan daging rebus (dipotong nipis)
-Sawi (sukatan ikut suka, potong anggaran 1 inci)
-Kobis (sukatan ikut suka, hiris kasar)
-¾ - 1 cawan gula pasir
-3 - 4 cawan air rebusan daging
-1 sudu makan sos tiram
-Telur ayam (mengikut jumlah hidangan)
-Garam secukup rasa
-Minyak untuk menumis
-Lain lain perencah e.g. daging ayam, fishballs, sotong, bunga kobis, hati rebus boleh dimasukkan mengikut individual preference.
-Daun sadri & daun bawang, jika suka (dihiris)
NOTE:
Mee bandung asli tidak mengandungi apa apa yang rasa masam, so, janganlah masukkan tomato puri/tomato sos/cili sos/asam jawa. Ini akan merosakkan keaslian rasanya. Ramai orang yang pandai-pandai modify mee bandung Muar ni by adding sour ingredients. Itu yang spoil tu.
Cara memasak:
· Blend cili kering, udang kering & air rebusannya, gula, bawang putih & bawang merah.
· Pijarkan sedikit minyak didalam kuali
· Tumiskan bahan bahan yang dikisar. Jangan sampai garing
· Masukkan sos tiram
· Masukkan udang, daging rebus (dan bahan no. 15 jika ada).
· Masukkan batang sawi dan air rebusan daging dan garam. Biar sehingga pekat
Untuk menghidang (Mee bandung ni tak sedap masak in bulk, so kenalah "bancuh" sepinggan-sepinggan.)
· Ambil sedikit kuah (dan rencahnya untuk satu orang makan)
· Panaskan kuah dan masukkan sebiji telur, sehingga separuh keras.
· Masukkan sayur dan bila agak lembut, masukkan mee kuning untuk satu orang makan
· Masukkan kedalam mangkuk leper, telur letak diatas, taburkan daun sup & daun bawang, jika suka.
0 comments:
Post a Comment