3.9.09

Pakat Buka Poser Umah My Mak






Siaran tertunda, n3 yg dah lepas, sehari sebelom saya balik KK, pakat kumpul ramai2 adik beradik berbuka puasa kat umah my mom..riuh rendah ngan suara anak2 buah yg semuanya buas2 belaka n rata2 semua sebaya..so biler bertemu 'gu' memang gamatlah suasana..yg menangis, yg berlari2 semua ader..Put3 pun join samer tak dengar ckp biler dah jumper kawan..takpelah sekali sekala dapat buat hal dia sendiri oklah tu, kang dah balik KK, sorang2 takder kawan..

Menu hari tu simple jer, setiap keluarga bawak 1 lauk, my mom cuma masak nasi n buatkan lauk tok ayah jer, (ayah kena pantang makan) yg lain semua anak2 bawak n buat..biler dikumpul2 semua lauk, banyaklah menunya..antaranya sop tulang, ikan jeket sumbat lada, ikan merah masak lemak, udang goreng kunyit, cendawan goreng n kari terung..pendek citer my mom goyang kakilah hari tu, tp dah namanya org tua, selagi tak dapat idangkan sendiri tok anak cucu, tak senang duduk dia..agaknya nanti kita2 dah tua pun gitu jugakkan..semangat kalau anak cucu kumpul ramai2, yg sakit rasa sihat..mcm my ayah!! huhuhuhu..

Berselera betol semua makan, kecik besar semua pakat menambah , riuh rendah mintak lauk tambah..pendek kata memang gamat , nak2 ngan budak2..berebut2lah jawabnya..biler dikenang kembali rasa sonok pulak, walaupun suasana gamat tp itulah kenangan..dipk balik sonok jugak berkeluarga besar..biler semua pakat berkumpul, buat kijer sesama, rancak berborak tak sedar dah nak masuk waktu berbuka..

Biler saya dah kahwin n punya anak sendiri, baru saya sedar, ikatan keluarga tu bertambah erat, takleh nak menidakkan ramai adik beradik, ramailah peelnya, tp biler semua dah berkeluarga, saya melihat sendiri yg kami makin sepakat..my laling pun dah boleh 'masuk' ngan kerenah ipar duai..kalu dulu kureng bercakap, sekarang dah boleh berbasi2..tak kenal maka tak cinta kan..kan...

Kesimpulannya, baik buruknya adik beradik kita, dia tetap darah daging kita, yg dicincang tak putus..n saya belajar menerima semuanya seadanya..n saya berharap semoga kedatangan ramadhan merapatkan lagi ikatan kami sekeluarga n semoga kami sentiasa bersama dalam susah dan senang!! Love u all!!

7 comments:

mummyseri said...

salam ain..
wahh best la kan dpt kumpul reramai mcm tu..meriah betol..
x sbr gak nak balik kg ni sbb slalunye da nk abes ramadhan sume balik kg so mmg dpt kumpul ramai2 mcm tu..

ain balik x raye ni?

halen said...

hehe.. kita je blk seri ain kena raya kt kk ekeke.. :p
aku lg la x sbr nk blk kdh ni thn lps x blk so bla dpt kumpul ramai2 mmg syok gilerrr.

ain said...

bestnya buka ramai2. mesti meriah!!

Ainazli said...

Seri-yup sonok gilos..meriah gitu..tp raya ni tak balik fongggggg..raya kat sini, tu yg semua pakat kumpul2 ramai bukak poser sebab raya nanti kita tak balik

Ainazli said...

Halen-siot la ko..takpe next timer ko raya kat umah mertua ko, aku lak akan gelak besar kat ko nanti..takpe..takpe..nanti jgn luper ole2 tok aku!

K'ain-tula kak, meriah abis, rindu lak detik2 tu..biler la dapat mcm tu lagi

Mr. and Mrs. Mokhsin said...

Nonie...I think I ingat doh la Nonie ni sapo...hahaha..nonie ado kakok namo Nik Noraida ko?

iNa said...

meriahnyaaa.. :) suke tgk..