30.3.09

Kenangan Yg Terindah




Nie saja nak share, arie nie genap 3 tahun saya di bumi sabah, sedar tak sedar, cepat betol masa berlalu..teringat masa mula2 sampai sini memang 0, takder kenalan, takder sanak saudara, jd terpaksalah berdikari atas kaki tangan sendiri,..cuma yg ader peta jelah yg kami bawak kemaner saja sebagai rujukan n intenet sebagai bahan tambahan..mula2 sampai, ok lagilah, sebab gov. berikan hotel tok seminggu, jd mula menapak di Hotel Promonete, abis tempoh seminggu, kami stay lagi disana selama 3 hari lagi ngan duit poket sendiri..Memang mula2 sampai, memang perit sikit la, dahla masa tu saya tengah peknen anak sulung 3 bulan, kereta n peralatan umah yg di "kargokan" masih belom sampai lagi dr semenanjung, nak bergerak kehulur ke hilir susah, tp nasib baik, masa tu ader rezeki lebih, sampai2 jer Sabah terus beli motor (no plat dia panjang oiiiiii) dengan motor itulah kami bergerak, cari rumah sewa (incometax tak sediakan umah) n buat segala hal..lenguh belakang saya time tu sebab seharian memang kami ronda2 cari umah, petang benti jap, esok cari lagi..lagi n lagi, tak ikut, kang saya jugak yg bosan dok terperap dalam bilik jer..memang jenuh la nak cari umah kat kk nie, ader yg sewa murah tp terlalu jauh dr tempat kijer zz, yg dekat area kk, bapok mahal giler..sampailah kami berpindah ke apartment promonete, sehari dalam rm80.00, dekat seminggu gak la kami dok situ , masa nie dah slow sikit mencari sebab zz dah mula start kijer tempat baru, petang lak , lepas balik kijer tahu2 jelah kol 5.30pm dah nak gelap, tp still lagi mencari, n tanya2 org, saya lak, tiap hari akan beli paper, n cari2 kot2 ader umah tok disewa..sehinggalah kami lompat lagi, ke lodge (baget dah kureng) ,rumah tok disewa masih belum ader lagi..

Tp alhamdullilah , tak lama pastu, dapat panggilan kal, dalam banyak2 rumah tok disewa yg kami kal, semuanya tak memberikan respond yg menggembirakan, tunggu punya tunggu, ader sorang hamba allah nie, kal n tanya berminat tak ngan umah dia, aparment tp 0, yup tentulah nak sebab, memang kami cari rumah 0 pun sebab, kami dah bawak siap2 barang kelengkapan rumah dr semenanjung, petang tu jugak kami g tengok uamh tu, mula2 tengok, saya tak berapa suka, maybe sebab masuk2 jer umah tu 0, lebih pada takut jer...heheeee..tp suasana n tempatnya ok, rumah pun ok sebab dia renovate dapur n 1 umah dia pasang mozek, jarak dr kk n tempat kijer zz hanyalah 13-15km, kira oklah tu, deal punya deal, akhirnya setuju..dapatla kami umah ngan bayaran rm 450.00 sebulan..tingkat 3, terpaksalah kami menapak sikit, nak2 masa tu saya tengah peknen, memang termengah2 la, tiap x turun naik tangga..semput..

Apapun saya memang beruntung sesangat sebab, dapat tuan rumah, yg baik, dialah yg selalu jenguk saya tiap kali ader kelapangan..jd homesick kat family beransur2 hilang.., tp ingat lagi 1st time bermalam kat umah sewa, just beralaskan kain n berbantalkan ngan slepping bag jer n selebihnya pakai lengan, finally, dalam tempoh 3 minggu kat sini, barang dr sem sampai jugak ..masa itulah saya mula sibuk kemaskan umah..perrrgggghhhh memang lega giler la, tp sonok, dah dapat umah walaupun umah sewa sebab saya tak perlu nak berpindah randah lagi n mencari rumah yg lain..biler ingat balik kelakar pulak dr hotel mahal, turun ke apartment, pastu ke lodge..berpindah randah kami ngan bag kain baju lagi..nasib baik masa tu belom ader anak lagi, kalau tak tak tahulah..nak usung anak lagi, nak angkut bag baju lagi..apapun tu semua kenangan yg terindah yg pernah saya lalui.

N sekarang 3 tahun kat sini, alhamdullilah bulan 9 tahun lepas saya sudah memiliki/duduk rumah sendiri, walaupun kecik, tp itulah istana pada saya..ex tuan rumah saya sampai sekarang kami masih rapat, walaupun saya sudah tidak menyewa rumahnya lagi..dah mcm family angkat saya di sini..sekurangnya der jugak tempat saya lepak / santai petang minggu..

6 comments:

ain said...

ain mmg keje sana ke..???x de intention balik semenanjung..???

Mr. and Mrs. Mokhsin said...

salam ainazli..saya lompat2 blog dari blog Halen...jumper blog ainazli....saya ni pon sama mcm ain gak,merantau ke negeri bawah bayu ni....tp saya di Keningau, pernah dtg Keningau? ..singgah2 la blog saya yer? boleh la kita berkenalan..dan tukar2 link. :D

Ainazli said...

Kak ain..saya housewife jer yg kijernya uruskan keperluan umah yg tak pernah abis..heheehhe..ain ikut hubby posting sini..nanti datang kk, jemput datang umah, kita makan gede2

Ainazli said...

mr.mrs mohsin..hai salam perkenalan..samalah kita nie perantau..rasanya nielah member halen yg tak jadi datang masa gede2 hari tu yer?..keningau lom pernah lagi, isyaallah kalau kesana saya cari u..k..jom lah kita tukar link..datang kk bagitau, leh kita wak geder2 lagi..hheheh

Mr. and Mrs. Mokhsin said...

haa....yer..sayer la tuh,sedey tau tak dpat join,huhuhu....mmg kalu pagi sabtu payah skit la sbb my 2nd doter mmg ada kelas mandarin tiap2 minggu....tp tak pela...mebi next time la kot? hehehe....
ha..kalau ada hajat nak ke Keningau jgn segan cari saya ye!
saya dah buh link blog ain di blog saya..blog biasa..bukan blog resepi yer !

Ainazli said...

mrs mohsin..pasti2 nanti sampai keningau, saya kaling2 ya..wah bagusnya masuk kelas mandarin, at least dapat belajar bahasa lain, tp takpe lain x kita geder2 lagi, kita plan betol2 biar semua org pakat turun n gamatkan kk.nak tanya org kelantan ker?