Resepi nie aku ambik dr member aku Aii, kami tukar2 resepi..aku dah try, rasanya pun ok, jom cuber lak resepi nie
Yg ni aku baget tok 10 org
1 kiub pati ayam
2 labu besar bwg besar yg dipotong bulat
4 biji bwg puteh
Halia
Rempah 4 beradik* kayu manis, bunga cengkih, buah pelaga n bunga lawang-nie yg pandailah baget sendiri.
5 sudu besar minyak sapi
4 sudu besar minyak masak
5 pot beras basmati
7 1/2 pot air
Kunyit
Caranya:-
- tumis bwg besor dgn minyak sapi n minyak makan hingga naik bau
- Masukkan halia yg dimayang, kunyit, rempah 4 beradik serta garam
- Agak2 dah naik bau, masukkan air tunggu hinga mendidih
- Kemudian baru masukkan beras n jangan dikacau selalu, masa dah nak masak baru kacau2
-Tunggu hingga air kering...dah masakkkkkkkkkkkkkkk
-Boh dlm mangkuk n dihiasi ngan daun bawang, kismis n gajus.
PAKAI TONGKAT DAH
1 day ago
0 comments:
Post a Comment