20.12.08

Laksa Penang

Bahan - bahannya:-

-Bawang besar
-Cili boh
-Asam keping
-Bahan perasa-ajinomto just tok kasi lemak jer/garam/gula
-Bunga kantan
-Daun kesum
-Ikan kembung/tenggiri/basung

Bahan Hiasan:-
-Salad
-Timun
-Bawang besar
-Nenas
-Asam limau
*yg nie semua potong/hiris

Cara-caranya:-
-Ikan direbus terlebih dahulu bersama ngan asam keping or garam
-Isi ikan diasingkan dr tulang n kedua-dua bahagian nie dibland n dimasukkan kedalam periuk yg berisi bawang besar/cili kering yg juga dibland sebentar tadi
-Kacau kejap hingga naik bau baru boh air ikut kepada banyak mana kuah yg anda mahu, tp pandailah2 baget ngan ikan ya!! n masukkan sekali air rebusan ikan td n asam keping
-Bila kuah td dah mendidih masukkan bunga kantan n daun kesum, boh sekali garam, gula n aji..biarkan mendidih lama n rasanya sebati

Taraaa..siap n dah boleh dihidangkan bersama ngan bahan hiasan td!!

1 comments:

nojie76 said...

Salam ziarah. Saja je cari resepi dan terjumpa resepi secara x sengaja. Tapi seronoklah baca cerita ni....cara penulisannya ringkas tapi menarik...kalau ada masa tu singgahlah kat blog k.azie...nojie76.blogspot.com